REKONSTRUKCE DOMU NA HŘEBENKÁCH

Autor: Pavel Hnilička, Marek Řehoř
Spolupráce: Jakub Hála
Klient: soukromá osoba
Projekt: 2014
Realizace: 2017
Zastavěná plocha: 145 m2
Hrubá podlažní plocha: 378 m2
Čistá podlažní plocha: 282 m2
Obestavěný prostor: 1 255 m3
Čistá užitná plocha: 263 m2 (bez garáže)


Záměrem klienta bylo opravit dům z dvacátých let 20. století, který stojí ve svažitém terénu Hřebenek. Cílem návrhu je maximálně využít potenciál stávajícího objektu s přilehlou zahradou a přestavět jej tak, aby odpovídal požadavkům na současné bydlení, a zároveň aby nedošlo k narušení identity domu.

Rekonstrukcí vznikl velkorysý obytný prostor, který se otevírá do zahrady a směrem k výhledům na město. Obývací pokoj jsme rozšířili o balkon. Dům byl doplněn novým vnějším schodištěm, které přispělo k lepšímu propojení interiéru se zahradou. Vnější stěny provedené z hlazené probarvené omítky vycházejí z původní podoby domu. Plochu fasád rozčleňují mírně vystouplé lizény a šambrány okolo oken.